Şirket ortağı başka bir şirkette sigortalı olabilir mi?

Oca 13, 2022 Dergi

2008/Ekim öncesinde (4/a) kapsamında hizmet akdiyle çalışırken, çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olanlar, (4/a) kapsamındaki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar (4/b) kapsamına alınmayacaktır.

Şirket ortağı başka bir yerde sigortalı olabilir mi?

Ekim 2008 öncesinde SSK'lı olarak çalışırken gerek çalıştığı işyerine gerekse de başka bir işyerine ortak olunması halinde bu kişiler, SSK sigortalılığı kesintiye uğrayana kadar Bağ-Kur kapsamına alınmıyor. Yani, öncesinden SSK'lı olarak başladıysanız, sonrasında da SSK'lı olarak devam edebilirsiniz.

Limited şirket ortağı Bağ-Kur’lu olmak zorunda mı?

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani BağKur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK'lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK'lı gösteremiyorlar. BağKur'lu olmak zorundalar ve BağKur üzerinden, yani 4/B'li olarak emekli olmak durumundalar.

Şirket ortağı işçi olabilir mi?

Fakat müdür olmayan limited şirket ortağının veya yönetim kurulunda yer almayan anonim şirket ortağının, ortaklık statüsü yanında ayrıca şirketin işçisi olarak çalışması mümkündür. Şirket ortağının işçi olarak çalıştığının kabulü için özellikle kişisel bağımlılık unsurunun gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmalıdır.

Şirket sahibi başka bir işte çalışabilir mi?

Eski uygulamada, bir kişinin Bağ-Kur sigortalısı iken, işçi olarak başka bir yerde çalışması halinde SSK primi ödenmiyordu. … Yani, işyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.

Sigortalı çalışan şirket ortağı olabilir mi?

Bu hususta ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka faktör daha vardır ki, halihazırda çalışılan iş yeri ile yapılan iş sözleşmesinde şirket kuramaz veya bir şirkete ortak olamaz gibi bir madde var ise bu durum, zaten SSK'lı olarak çalışan kişinin şirket kurmasının önünde en büyük engel olacaktır.