4857 sayılı iş kanunu 17 ve 18 madde

Nis 15, 2022 Toprak

Madde 18 – Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

4857 sayılı iş kanunu 17 maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanunu`nun 17. Maddesi, ihbarlı fesih anlamına gelmektedir. Bu maddeye dayanarak, işçi işten çıkarılırsa; bu işçinin kusuru olmadığı varsayılır. Bu, işverenin çalışanı ya başka bir geçerli nedeni olduğu için ya da istediği için işten çıkardığı anlamına gelir.

Iş Kanunu’nun Bildirim şartına uymayan taraf bildirim süresine ait ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır iş k bu hükmü iş sözleşmesinin hangi tür feshini ifade eder?

Md. 17/f.4'e göre, “bildirim şartına uymayan taraf bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.” Usulsüz fesih halinde, fesihte bulunan işçi veya işverenin, feshe maruz kalan diğer tarafa, bu kanun hükmüne göre ödemekle yükümlü olduğu tazminata uygulamada ve öğretide “ihbar tazminatı” adı …

İşverenin kıdem tazminatı ödememek niyetiyle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda işçiye ücretinin üç katı tutarında ödemek zorunda olduğu tazminatın adı nedir?

Bunun sonucunda ihbar tazminatı ortaya çıkmaktadır. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Sadece işveren değil, bildirim şartına uymayan tarafın bu tazminatı ödeyeceği öngörüldüğünden usulsüz fesihte bulunan işçi de bu tazminatı ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı Is Kanunu’na kimler tabidir?

İş kanunu işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenleme amacını güdüyor. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu kanun hükümleriyle bağlı oluyorlar.

Ücret iş kanunu ndaki düzenlemelerden midir?

4857 sayılı İş Kanunu 38. madde ile yapılan düzenleme gereği; çalışanlara ücret kesme cezası verilebilmesi için durumun sözleşmesi veya toplu sözleşme hükümleri ile belirlenmiş olması gerekmektedir. … İşçiye ödenecek ücret konusundaki yasal düzenleme, asgari ücret uygulamasıyla sınırlıdır.

4857 sayılı iş kanunu 72 maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 72. maddesine göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltında veya sualtında çalışılacak işlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaklanmıştır.

Işçiler kaça tabi?

İşçiler 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabi sigortalı olarak çalışırlar, memurlar ise 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesine tabi sigortalı olarak görev yaparlar.