Bilimsel bilgi üretiminde yayın etiği

Nis 17, 2022 Toprak

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ* (ÖRNEKLERLE BİLİMSEL YANILTMA TÜRLERİ) “Yayınladığımız her şeyin doğruluğu ispatlanabilmelidir”. … Bir başka deyişle, insanı insan yapan, dürüstlük, doğruyu söyleme, yalandan ve sahtekârlıktan uzak durma, açıklık, emeğe saygı duyma gibi ahlaki değerlerin bilimsel bilgi üretimine yansımasıdır.

Bilimsel araştırma yayın etiği nedir?

Araştırma ve Yayın Etiği, genel olarak, 'Bilimsel araştırma ve yayınların dürüstlük, açıklık, nesnellik(objektif olma), başkalarının bulgu ve yaratılarına saygı gibi temel ilkelere uygun biçimde yapılmasını sağlamayı amaçlayan ve bunun gerçekleşmesi için çalışmalar yapan uygulamalı etik alanı' olarak tanımlanmaktadır …

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı davranışlar nelerdir?

Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, – Araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, – Araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, – İlgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak.

Bilimsel araştırma ve yayın yapma sürecinde karşılaşılabilecek etik sorunlar nelerdir?

Bu anlamda bilimsel araştırma sürecinde yaşanan etik dışı davranışlara sık sık rastlanmaktadır. Üniversiteler Arası Kurul (2001) etiğe aykırı davranışları, aşırma, sahtecilik, çarpıtma, duplikasyon, dilimleme, haksız yazarlık ve diğer etik ihlaller olarak belirlemiştir.

Bilimsel yayın türleri nelerdir?

Detaylı olarak tanımlamak gerekirse bilimsel yayın; özgün araştırma sonuçlarının ilk yayını olan yazarın meslektaşlarının deneyleri tekrarlayabilecekleri ve sonuçları irdeleyebilecekleri forma sahip ve dergide veya başka bir kaynak belgesinde bilimsel toplum içinde hemen ulaşılabilir olan yayındır.

Bilimsel yayın yapılırken uyulması gerekli ilkeler ve kurallar nelerdir?

Bu belgede de görülebileceği gibi bilim etiği kavramının önemli bir kısmını araştırmalarda dürüstlük ilkeleri oluşturuyor.

  • Güvenilirlik. Bu ilkelerin ilki güvenilirlik. …
  • Dürüstlük. İkinci ilke dürüstlük. …
  • Saygı …
  • Hesap verebilirlik. …
  • Bilim Akademisi Etik Kurulu Üyeleri:

Yayın etiği Kuralları Nelerdir?

Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır. Gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Bir makalenin eşzamanlı olarak birden fazla dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi etik değildir. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.

Bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlalleri nedir?

İntihal/Aşırma (Plagiarism) bilimsel usullere uygun biçimde gerekli atıfları yapmadan ve kaynak göstermeden başkalarının fikir, veri, eser ve yayınlarını kısmen veya tamamen kendisine aitmiş gibi yayımlamaktır. “İktibasın (alıntının) belli olacak şekilde yapılması lazımdır.