Böbrek taşı yapan besinler

Nis 15, 2022 Toprak

Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.

Hangi meyveler böbrek taşı yapar?

Hayvansal protein içeren gıdalar böbrek taşı oluşumu riskini arttırıyor. Bu nedenle sindirim sisteminizi rahatlatıp sebze ağırlıklı beslenerek böbrek taşından korunabilirsiniz. Kavun, karpuz gibi bol su içeren meyvelerin sıvısında fruktoz bulunur ve bu madde de böbrek taşı oluşumunu arttırır.

Böbrek taşına hangi gıdalar iyi gelir?

2. Soya Proteini

  • Soya Proteini. Hemen hemen tüm hayvansal gıdalar içeriğinde fosfor mineralini bulundurur. …
  • Meyveler. Meyveler her daim böbrekler için oldukça faydalı besinlerdir. …
  • Sebzeler. …
  • Yoğurt. …
  • Bal Kabağı …
  • Maydanoz. …
  • Kabak Çekirdeği. …
  • Çavdar.

Böbrek taşına ne iyi gelmez?

Böbrek taşı riskini arttıran yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Siyah çay, pancar, kakao ve fındık yüksek oranda oksalat içermektedir. Böbrek hastaları oksalat oranı yüksek gıdalardan da uzak durmalılar. Bunun yanı sıra gazlı ve asitli içecekler de böbrek taşı oluşumuna neden olduğu için uzak durulmalıdır.

Hangi vitamin böbrek taşı yapar?

Ancak D vitamini yağda eriyen ve depolanan bir vitamin olduğu için günlük gereksinimin üzerinde alındığında vücuttan kısa zamanda atılamıyor. Bunun sonucunda da başta böbrek taşı oluşumu olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.” uyarısında bulunuyor.

Böbrek taşı olanlar hangi meyveleri yemeli?

Turunçgiller, taş oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yardımcı olur. Mevsiminde portakal ve taze limon ve limon suyunu eksik etmemeye özen gösterin. Besinlerle kalsiyum alımı düşük ise vücuttaki oksalat miktarı artar. Oksalatın artması, böbrek taşlarının oluşma ihtimalinin artırır.

Muz böbrek taşı yapar mı?

Birçok sporcunun beslenme rejimlerinde muz bulunmasının nedeni budur. Yeterli miktarda potasyum içeren yiyecekler, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli muz tüketimi böbreklerde habis tümör oluşma riskini %40 oranında düşürebilir.

Taş döken biri ne yememeli?

Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır;

  • İçecekler: Çay, kahve ve alkol…
  • Sebzeler: Ispanak, pazı, pancar, bamya, mısır, taze fasulye, patates, domates, soya, maydanoz, dereotu, ebegümeci, roka, tere otu…
  • Meyveler: İncir, ahududu, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, kuş üzümü…