Değişken sermayeli yatırım ortaklığı nedir

Nis 15, 2022 Toprak

MADDE 50 – (1) Değişken sermayeli yatırım ortaklıkları, sermayesi her zaman net aktif değerine eşit olan yatırım ortaklıklarıdır. Net aktif değer ise var- lıkların toplamından borçların toplamının düşülmesi suretiyle bulunan tutarı ifade eder.

Değişken Sermayeli menkul kıymet yatırım ortaklığı sermayesi nedir?

Kanunun 50 inci maddesinde, değişken sermayeli menkul kıymet yatırım ortaklığı, “sermayesi her zaman net aktif değeri- ne eşit olan yatırım ortaklığı” şeklinde tanımlanmaktadır. Bilindiği üzere, net aktif değer, varlıkların toplamından borçların toplamı- nın düşülmesi suretiyle bulunan tutar olarak ifade edilir.

Sabit sermayeli menkul kıymet yatırım ortaklığı nedir?

Sabit Sermayeli Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları Portföyü Anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye sistemine göre kurulan kolektif yatırım kuruluşları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sabit sermayeli ortaklık nedir?

MADDE 4 – (1) Sabit sermayeli ortaklık, Kanun hükümleri uyarınca aşağıda belirtilen varlıklar ve araçlardan oluşan portföyü işletmek amacıyla anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan ve Kanunun 48 inci maddesinde sınırı çizilen faaliyetler çerçevesinde olmak kaydı ile bu Tebliğde izin verilen …

Menkul kıymet yatırım ortaklığı ne demek?

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, bazı kısıtlamalar dahilinde altın ve diğer kıymetli madenlere de yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır.

Yatırım ortaklığı ne iş yapar?

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Ne İş Yapar? Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir.

Para ve sermaye piyasası araçları nelerdir?

Sermaye Piyasası Araçları

  • Pay ve pay benzeri menkul kıymetler.
  • Borçlanma araçları (Finansman bonosu, tahvil, değiştirilebilir tahvil, paya dönüştürülebilir tahvil, kıymetli maden bonosu)
  • Yatırım fonu katılma payları
  • Türev araçlar.
  • Varantlar ve yatırım kuruluşu sertifikaları
  • Kira sertifikaları
  • Gayrimenkul sertifikaları

Ortaklık piyasasi nedir?

Ortaklık varantları, sahibine, vade tarihine kadar ya da vade tarihinde payları borsada işlem gören veya görecek olan kayıtlı sermaye sistemine tabi ihraççı paylarına veyahut payları borsada işlem gören herhangi bir ortaklığın paylarını satın alma hakkı veren sermaye piyasası aracıdır.