Ekranlı araçlarda monitörle çalışırken dikkat edilecek hususlar

Nis 17, 2022 Toprak

Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır. Parlaklık ve karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir. Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülerek ayarlanabilir olmalıdır.Apr 12, 2019

Ekranlı Araçlarla Çalişmalarda dikkat edilecek temel çalışma ortamı faktörleri nelerdir?

Ekranlı araçlarla çalışmalarda riskler ve korunma yolları, • Doğru oturuş/duruş, • Gözlerin korunması, • Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, • Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı, • Gözlerin, kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi, • Ara dinlenmeleri ve egzersizler.

Ekran monitör kullanıcıdan ne kadar uzaklıkta olmalıdır iş sağlığı?

Bilgisayar başında verimli bir çalışmanın sağlanabilmesi için, ekran-göz uzaklığı 45-60 santim olmalıdır. Oturulan sandalyenin boyutları ve özellikleri, çalışanın anatomik, fizyolojik özelliklerine uygun olmalıdır.

Ekranlı araçlarda çalışırken ekran yüksekliği hangi mesafede olmalıdır?

Ekran, operatörün/çalışanın çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır.

Ekranlı araçlarla çalışırken aşağıdakilerden hangisi doğru çalışma pozisyonudur?

Sandalye dengeli ve operatörün/çalışanın rahat bir pozisyonda oturabileceği ve kolaylıkla hareket edebileceği şekilde olmalıdır. Oturma yerinin yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. Sırt dayama yeri öne-arkaya ve yukarı-aşağı ayarlanabilir, sırt desteği bele uygun ve esnek olmalıdır.

Ekranlı araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır. Parlaklık ve karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir. Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülerek ayarlanabilir olmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarda çalışmalarda özellikle uzun süre klavye ve fare kullanan çalışanlarda karşılaşılan bilek hastalıklarından birisidir?

Parmak kasları- nın devamlı kullanımı nedeniyle bilekte bağ dokunun geçtiği kanalın daral- ması “karpal tünel sendromu” olarak adlandırılmaktadır (Ovacılı ve diğ, 2008: 47). Uzun süreli klavye ve fare kullanımına bağlı olarak el bileğinin sürekli bükülü olduğu durumlarda ortaya çıkabilir.

Bilgisayar monitörlerinin çalışanların gözlerini yormaması için ne kadar uzaklıkta olması gereklidir?

Bilgisayar karşısında olan bireylere dikkatli çalışma ve keskin görüş çabası göz kırpma sayısını azalmakta olup göz kırpma sayısı bilinçli olarak arttırılmalıdır. Bilgisayar ekranı bakış düzleminin 10–15 derece altına yerleştirilip, ekranın üst sınırı göz seviyesinin biraz altında olmalıdır.