Emekli çalışan işten ayrılırsa kıdem tazminatı alır mı?

Oca 13, 2022 Dergi

Bütün işçiler açısından bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılmaları kıdem tazminatına hak kazandıran bir durumdur.26-Jul-2021

Emekli çalışan ihbar alır mı?

Öncelikle belirtelim ki, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçi, işvereni tarafından işten çıkarılması halinde, kıdem tazminatına ve şartları oluşursa ihbar tazminatına hak kazanabilecektir. Bu konuda emekli olan çalışanla emekli olmadan çalışan işçi arasında bir ayrım bulunmamaktadır.

Emeklilik olarak işten ayrılan ihbar tazminatı alabilir mi?

İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.” denilerek bu hususa ilişkin görüş ortaya koyulmuştur.

Emekli olan işçinin kıdem tazminatı ne zaman ödenir?

İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Emekli çalışan SSK primi ne kadar 2020?

2020 Emekli Maliyeti

Ocak – 2020
ASGARİ ÜCRET2.943,00
SGK TABAN MATRAHI2.943,00
SGK TAVAN MATRAHI22.072,50
GÜN30

Ihbar tazminatı kimler alabilir?

Bir işveren veya çalışan ayrıca fesih için tazminat alabilir. İşçi ihbarsız işten çıkarıldığında işveren tazminat öderse, aynı durum işçi için de geçerlidir. Başka bir deyişle, bir çalışan yasal süreler içinde bildirimde bulunmaksızın işten ayrılırsa, işverene fesih tazminatı ödemek zorundadır.