Erciyes dağı hakkında kısa bilgi

Nis 14, 2022 Toprak

1100 km2 alan kaplayan ve yüksekliği 3916 metre olan Erciyes Dağı, Orta Anadolu'nun en yüksek, ülkemizin ise en yüksek beşinci dağı. Sönmüş bir volkan olan Erciyes Dağı, lav ve tüf püskürtmeye III. zamanın ortalarında başlamış ve ara zamanlarda da bu püskürme devam etmiş.Feb 10, 2022

Erciyes Dağı nın özellikleri nelerdir?

Erciyes Dağı, 3300 kilometrekarelik bir alanı kaplayan büyük kütleli bir stratovolkandır. Kenarlarında en az 64 monogenetik baca yer almaktadır. Zirvesi deniz seviyesinden 3.917 metre, etrafındaki Sultansazlığı havzasından ise yaklaşık 3.000 metre yüksekliktedir.

Erciyes dağının efsanesi nedir?

Kayseri ve çevresindeki Kapadokya için çok önemli olan heybetli Erciyes'in efsaneleri arasında ilk bilineni, Cis Hatun'un hüzünlü aşkı. … Ama, zor bir şart öne sürüp, delikanlıya eğer kızıyla evlenecekse, Erciyes'in zirvesinde ateş püsküren ejderhayı öldürmesini şart koşmuş. Delikanlı bunu kabul etmiş ve yola koyulmuş.

Erciyes Dağı nasıl oluşmuştur kısaca?

Erciyes Dağı türlü yaştaki volkanlardan oluşmuş bir küme volkan olarak nitelendirilmektedir. … Erciyes Dağı'nda bugünkü ana volkan konisi, bazaltlı lavlarla oluşan eski volkan temelinin, daha sonra kıvamlı andezit lavlarının püskürmesi sırasında iç basınç sonucu parçalanmasıyla açılan çukurda oluşmuştur.

Erciyes dağ mı Tepe mi?

Orta Anadolu'da yer alan Erciyes Dağı, sönmüş pasif hale gelmiş volkanik bir dağdır. İki büyük tepe ve onlarca küçük tepecikten oluşur. Orta Anadolu Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Erciyes Dağı, Türkiye genelinde ise en büyük beşinci dağdır. Kayseri'nin simgesidir ve güneyinde yer alır.

Erciyes patlayabilir mi?

Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır. İzlanda'daki patlama, Erciyes Dağı'nı kesinlikle etkilemez ve tetiklemez.

Erciyes Dağı patladı mı?

Erciyes ve Hasan Dağı'nın patlama riski bana göre düşük. Gaz çıkışı olabilir ama iki yanardağın en son patlama aralıklar 6 bin ile 10 bin yıl arası. Onun için yeniden patlama ihtimali çok düşük. Ama herhangi bir depremle bacalarının yeniden açılmasıyla ve basıncın açılmasıyla yeniden patlayabilir.

Erciyes Dağı hala aktif mi?

Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir. Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. … Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.) halen gaz ve buhar çıkışları gözlenmektedir.