Gelir vergisi ve stopaj

Nis 15, 2022 Toprak

Daha detaylı bir anlatım ile; Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi kazançlara ilişkin tutarın ilgililere ödenmesi noktasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. … Bu durumdan farklı olarak stopaj vergisi, doğduğu anda kesiliyor ve 'gelir vergisi stopajı' olarak adlandırılıyor.

Gelir vergisi stopajı ne demek?

Stopaj, kurumlar ve gelir vergisine bağlı olan kazançlara yönelik vergi tutarının, sağlanan gelir henüz sahibine geçmeden kesilmesi ve işin sahibi adına vergi dairesine yatırılması yoluyla toplanan bir vergi türüdür. Stopaj, sabit bir tutarla ifade edilemezken, ödeme türüne göre de değişkenlik gösterir.

Gelir vergisi stopaj mi?

Bir vergi türü olan stopaj, elde edilen kazancın ya da gelirin kaynağından kesilen vergi anlamına gelir. Stopaj; Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın, ilgiliye ödenmesi öncesinde kesilen bedeldir.

Gelir vergisi stopajı nasıl hesaplanır?

Stopaj kesintisinin brüt ücret üzerinden hesaplandığını da belirtelim. 2000 TL bedelindeki brüt kira fiyatının 'si olarak hesaplanan 400 TL, kiracı tarafından stopaj kesintisi olarak vergi idaresine, geriye kalan 1600 TL'lik bedel ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödeniyor.

Gelir vergisi stopajı ne kadar?

Gelir Vergisi Stopaj Oranları (GVK. Md. 94)

Bent noGVK /94.Maddesinin açıklamasıOran
a.18. madde kapsamına giren serbest meslek isleri dolayısıyla yapılan ödemelerden
b.Diğerlerinden
342. madde kapsamına giren isler dolayısıyla bu isleri dolayısıyla bu isleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden%3

Gelir vergisi stopajı muhtasar nedir?

Muhtasar beyanname, gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. … Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere muhtasar beyannamede stopaj usulü vergileme yani kaynakta kesinti söz konusudur. Bu yöntem ile gelir, sahibinin eline geçmeden önce vergi kesintisi yapılarak devlete beyan edilir ve ödenir.

Gelir vergisi stopajı nereye ödenir?

İster gelir vergisi olsun ister kira stopajı, tüm stopaj türleri vergi dairelerine ödenebilir. Ayrıca şubelere gidip bireysel olarak vergi yatırmanın yanı sıra anlaşmalı bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla da ödemeniz gereken tutarı yatırabilirsiniz.

Stopaj vergisini kim öder?

Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu yoktur. Net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL'dir. Bu tutarın yüzde 20'si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödenmelidir.