Gusül abdesti ne zaman alınır diyanet

Nis 16, 2022 Toprak

Hayız (ay başı) ve nifas (loğusalık) kanlarının kesilmesiyle veya bu iki hal için öngörülen âzami sürelerin dolmasıyla gusül gerekli olur. Bu süreyi aşan kanamalar özür hali (istihâze) sayıldığından bu tür kanamanın sona ermesi halinde gusül gerekmez.8 Mar 2021

Hangi durumlarda gusül abdest alınır Diyanet?

Gusül, cünüplük, hayız ve nifas gibi kirlilik hallerinden kurtulmak için yapılması gereken dini bir temizliktir. Gusül abdestinin önemi Kur'an-ı Kerim'de de belirtilmiştir. Gusül abdesti; ihtilam olma, boşalma (orgazm) veya cinsel ilişki sonucu gerekir.

Gusül abdesti ne zaman kabul olmaz?

OJE: Vücut üzerinde boya, oje gibi tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin bulunması halinde abdest ve gusül geçerli olmaz. Abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. KINA VE JÖLE: Deri üzerinde tabaka oluşturmayan saç boyası, jöle, kına gibi maddeler abdest ve gusüle engel olmaz.

Gusül abdesti hangi durumlarda geçersiz?

"Ağızdan çıkan necis şeyler (kan tükürmek, dolu dolu kusmak) abdesti bozar." "Deriden çıkan kan ve irin gibi şeyler abdesti bozar." "Sarası tutan kişilerin ya da farklı sebeplerden bayılan kişilerin abdesti bozulur." "Vücuttan çıkan idrar, gaita, kan gibi şeyler de abdesti bozar."

Kadınlar hangi durumlarda boy abdesti almalı?

1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ) Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır. 2- NİFAS (LOHUSA) Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.

Gusül Ne zamana kadar alınır?

Cünüp olarak kaldığınız sürede bir namaz kaçırmadıysanız guslü geciktirmekte herhangi bir problem olmaz. Dinimize göre her hangi bir sebepten dolayı cünüp olan yani gusül abdesti alması gereken bir kişi en fazla bir namaz vakti kadar süre cünüp olarak bekleyebilir. Bundan daha fazla bir süre beklemesi caiz değildir.

Gusül abdesti nasıl kabul olmaz?

Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Kadınlarda ıslanma gusül gerektirir mi?

Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir. … (Meni şehvetsiz çıkıyorsa cünüplük olmaz, yalnızca abdest alınması gerekir.)