Ihbar süresine uymayan işçi

Nis 12, 2022 Toprak

İş Kanunu m. 17/4 uyarınca da bildirim süresine uymaksızın belirsiz süreli sözleşmeyi fesheden taraf, bildirim süresine ait ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İhbar tazminatı adı verilen bu tazminat hem işçi hem de işveren bakımından söz konusu olabilmektedir.Mar 25, 2021

İşten ayrılan işçi ihbar tazminatı öder mi?

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

İşçi ihbar süresinde işe gitmezse ne olur?

Dolayısıyla ihbar süresi boyunca işçinin yeni iş arama izni hariç, her zamanki gibi işine düzenli olarak gitmesi ve işyerinde çalışması gerekmektedir. Aksi halde işveren için haklı fesih sebebi doğar ve işveren bu sebeple ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiyi İş Kanunun 25/II/g maddesi uyarınca işten çıkarabilir.

İstifa eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda mı?

İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

İşçi ihbar süresinde çalışmak zorunda mı?

İş Kanunu`nun 27. maddesi uyarınca işveren, bildirim süreleri içerisinde işçiye çalışma saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan yeni bir iş arama izni vermekle yükümlüdür. Bu nedenle, ihbar süresi boyunca, çalışan yeni bir iş arama izni dışında düzenli olarak işe gitmeli ve her zamanki gibi işyerinde çalışmalıdır.

İşçi ne kadar ihbar tazminatı öder?

Hizmet süresi bir buçuk yıldan 3 yıla kadar olan çalışma dönemi için; 6 haftalık ücret tutarında ihbar tazminatı, Hizmet süresi 3 yıldan fazla olan çalışma dönemi için ise 8 haftalık ücret tutarında ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğmaktadır.

İstifa eden işçi ihbar tazminatı ne kadar öder?

İhbar tazminatı ödemelerinde vergi kesintisi uygulanmaktadır. Gelir vergisi ve damga vergisi %0,759 oranında kesinti gerçekleştirilir. Bu kişi 3 yıl üzeri çalışan olduğu için 8 haftalık brüt ücreti kadar tazminat ödenmelidir. 8 hafta * 700 = 5.600 TL brüt ihbar tazminatı tutarıdır.

Ihbar hangi durumlarda verilmez?

İş sözleşmesinin deneme süresinde olması, tarafların istediklerinde iş sözleşmesini hiçbir yükümlülüğü olmadan (ücret dışında) sona erdirebilmesi demektir. Bu süreçte ihbar süreleri söz konusu olmadan fesih gerçekleşmektedir. İhbar süresi olmayan fesihlerde ihbar tazminatı da söz konusu olamaz.