Kamulaştırma kanunu nedir

Nis 12, 2022 Toprak

Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Kamulaştırma bedeli kime ödenir?

Mülkiyet ihtilafı ile ilgili davanın sonucunda, hak sahibi olduğuna mahkemece karar verilen kişinin müracaatı üzerine kamulaştırma bedelini tespit eden mahkemenin, paranın bu hak sahibine ödenmesi için bankaya yazacağı talimat üzerine para hak sahibine ödenir.

Kamulaştırma ne gibi durumlarda yapılır?

Kamu yararı olan bir projenin uygulanması sürecinde, devlet veya kamu tüzel kişilerinin karşılıklarını peşin ödemek koşulu ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına yasada gösterilen yöntemlere göre kamu yararına el koyabiliyor ve kamulaştırma yapabiliyor.

Kamulaştırma bedeli neye göre belirlenir?

Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.

Kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamulaştırma yapmak için, yönetimlerin kamu yararı kararı almaları ve bunu Kamulaştırma Kanunu'nda belirtilen üst yönetim organlarına onaylatmaları gerekir. Bakanlıklar ya da Bakanlar Kurulu'nca verilen kamu yararı kararlarının ayrıca onaylanması gerekmez.

Devlet adına kamulaştırma kararını kim alır?

Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu, Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu, Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu.

Kamulaştırma bedeli nasıl tahsil edilir?

KAMULAŞTIRMA BEDELİ NASIL VE NE ZAMAN TAHSİL EDİLİR? Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Yerel Mahkeme aşaması bittiğinde mahkemece belirlenen tutar kamulaştırma bedeli olarak peşin ve nakit olarak, idare tarafından hak sahibi adına bankaya yatırılır.

Kamulaştırma şartları nelerdir?

Kamulaştırma Şartları Nelerdir ?

  • Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır.
  • Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır.
  • Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır.
  • Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.