Kelam ilminin isimleri nelerdir?

Oca 13, 2022 Dergi

Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.

Dini inançları belirlediği için kelâm ilmine verilen isim nedir?

Başlangıçta fıkıh içerisinde mütalaa edilen kelâm, daha sonra ilm-i tevhid olarak adlandırılmıştır.

Kelâm ilminin ana konuları nelerdir?

Kelam ilmi konusu bakımından İslam'ın inanç alanına odaklanmaktadır. İman, Kur'an-ı Kerim'de yazan her şeye inanmak anlamına gelmektedir. Kelam ilmi konu bakımından Kur'an-ı Kerim'de yer alan vahiylerin bütünü ve bu vahiylerin iman esaslarını ele almaktadır.

Kelâm ilmi ismini nereden almıştır?

Kelimenin çoğulu olan kelâm sözlükte "yaralamak, etkilemek" anlamındaki kelm kökünden türemiş bir isim olup "bir fikri tam olarak anlatan söz" demektir. Kelâmın gayesine göre yapılan tanımları arasında Ebû Nasr el-Fârâbî ile Adudüddin el-Îcî'nin tarifleri kabul görmüştür. …

Kelâm ilmi için bilginin kaynakları nelerdir?

Kelam ilminin, akıl ve vahiy olmak üzere dayandığı iki temel kaynak vardır. Bu iki temel kaynak ilk defa Peygamber ve arkadaşları tarafından kullanılmıştı. Ancak Peygamber döneminde bugün anladığımız anlamda kelami tartışmalardan söz edilemez.

Aşağıdakilerden hangisi kelam ilmine kelam denilmesinin sebeplerinden birisi değildir?

Peygamber (s.a.s) döneminde kelam ilminin teşekkül etmemesinin sebeplerinden sayılmaz. 63) "Bu ilimde aklî delillerden çok naklî delillerin kullanılması" kelam ilmine bu ismin verilmesinin muhtemel sebeplerinden değildir.