Kerem ile aslı halk hikayesi

Nis 16, 2022 Toprak

Kerem ile Aslı hikayesinin yaratıcısı, Aşık Kerem ya da Kerem Dede adıyla anılan Azerbaycan yöresi halk şairidir. … Bugüne kadar basılan çeşitli Kerem ile Aslı kitaplarında anlatıldığına göre, İsfahan şahının (padişahının) oğlu Ahmet Mirza (Kerem), şahın hazinedarı Ermeni keşişin kızı Aslı'ya aşık olur.

Kerem ile Aslı nasıl bir hikayedir?

Kerem ile Aslı İsfahan Şahı'nın oğlu olan Kerem, Şahın hazinedarı olan Ermeni keşişin kızı Aslı'ya abayı yakar. Keşiş, kızının bir müslümana gönül vermesini istemez ve Aslı'yı alır ve kaçar. Onların peşine düşen Kerem de köy köy, şehir şehir her yerde Aslı'yı takip eder. Sonunda muradına erer ve Aslı'yla evlenir.

Kerem ile Aslı hikayesinin özeti nedir?

Kerem, Isfahan şahının oğludur. Şahın hazinedarlığını yapan Ermeni Keşiş'in kızı Aslı'yı sever. Şah, Keşiş'ten kızı oğluna ister. Keşiş, Müslüman'a kız vermek istemezse de, şahın dileğini açıkça reddedemediği için bir mühlet diler, mühlet sona ermeden karısını ve kızını alıp memleketten gizlice kaçar.

Kerem ile Aslı nerede yaşamış?

Aşkları efsane olan Aslı ile Kerem'in Kayseri'de yaşadıklarının pek bilinmediğini ifade eden Tekinsoy, şunları kaydetti: “Aslı ile Kerem'in hikayesi dilden dile anlatılır, ama Aslı ile Kerem'in Kayseri'de yaşadıklarını çok insan bilmez.

Kerem ile Aslı hikayesi gerçek midir?

CEVAP: Kerem ile Aslı, Orta Asya'dan Balkanlara kadar uzanan geniş bir alanda söylenen yaygın bir halk hikayesidir. Bu hikaye;Tasavvuf ve fantastik öğelerle zenginleştirilmiştir. Hikayede insanın alın yazısının değiştirilemeyeceği görüşü hakimdir. Hikaye ; On altıncı yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Kerem ile Aslı nasıl öldü?

Gerçek adı Kara Sultan'dır. (Kendi aralarında birbirlerini Aslı ve Kerem olarak çağırırlar). Babası, Kerem ile evlenmesine izin vermez ve kızını sürekli başka diyarlara götürür. Evlendikleri gece Kerem'in kül olmasıyla Kerem'den çıkan alevlerle saçı tutuşan Aslı da Kerem'in ardından ölür.

Tahir ile Zühre Kerem ile Aslı Türk halk hikayesi midir?

Halk hikâyelerinde olağanüstü unsurlar azalmış, kişiler ve olaylar doğal boyutlarına gelmiştir. Halk hikâyeleri ilahi bakış açısı ile oluşturulur. … Bu hikâyelere Elif ile Mahmut, Derdiyok ile Zülfü-siyah, Âşık Garip, Kerem ile Aslı, Arzu ile Kanber, Tahir ile Zühre, Ercişli Emrah ile Selvihan vb. örnek verilebilir.

Halk hikayesi hangi türün devamıdır?

Halk hikayesi, destan geleneğinin bir devamı niteliğinde olduğu için yer yer destansı özellikler gösterdiği görülür. Türk edebiyatında destandan halk hikayesine geçiş eseri olarak “Dede Korkut Hikayeleri” kabul görür.