Mantarın toprağı tutunmasına ve beslenmesine yardımcı olan mantar yapısı nedir?

Oca 13, 2022 Dergi

Ülkemizde de bulunan şapkalı mantar türleri topraktan hif adlı yapıları sayesinde beslenir ve bu tür mantarların bazıları zehirlidir. Bitkisel ve hayvansal atıkları ayrıştırıp toprağa karışmasını kolaylaştırarak doğal madde döngüsünde önemli bir rol oynarlar.

Mantarın toprağa tutunmasını ve beslenmesine yardımcı olan mantar yapısı nedir?

"Mikoriza" denilen ortaklıklar oluşturarak bitkilerin köklerine tutunurlar ve bitki köklerinden karbonhidrat alırlar, bu sırada bitki de mantarın hifleri yardımı ile topraktan su ve suda çözünen tuzları emer.

Sapkali Mantarlarin ureme yapisi nedir?

Köksüz sapları ve şemsiye veya huniye benzer tepe kısımları vardır. Şapkanın altında lameller, lameller arasında spor keseleri bulunur. Bu bölümler üremelerini sağlayan özel yapılardır. Bu yapılar başta rüzgar olmak üzere çeşitli etkenler ile çevreye dağılarak başka yerlerde de şapkalı mantarların yetişmesini sağlar.

Günlük hayatımızdaki olaylardan hangileri mantarlar tarafından gerçekleştirilir?

Fermantasyon ve mayalanmış hamurun keşfinden sonra üretilmeye başlayan ekmek, insanoğlunun beslenmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Bazı alkollü içkilerin (Bira, Şarap vb.) üretiminde maya mantarlarından faydalanılır.

Şapkalı mantar nasıl çoğalır?

Şapkalı mantarlar, eşeyli ve eşeysiz üremeyle çoğalırlar. Tek hücreli mantarlar tomurcuklanarak çoğalır. Suda yaşayanlar ise eşeysiz üreme ile olur. Şapkalı mantarların bir kısmı zehirlidir.

Mantar kaç derecede ölür?

Sıfırın altında 195°C'de mantarlar uzun süre canlı kalabilirler.