Meşşai gelenek nedir?

Oca 13, 2022 Dergi

Meşşailik ya da Meşşai okulu , İslam felsefesi içinde doğa felsefesinin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefe eğiliminin sistemli hale gelmesinden oluşan okul anlaşılır. Yunanca peripatetizm (περιπατητικός) teriminin Arapçası olup, İslam Felsefesindeki Aristoculuk'in baskın olduğu felsefi akım olarak bilinir.

Meşşai İslam filozofları kimlerdir?

Bu çalışmada Meşşai filozoflar olarak bilinen El Kindi, Farabi ve İbn Sina'nın metodolojisi ela alınmaktadır.

  1. EL KİNDİ VE METODOLOJİSİ Miladi 796 yılında Kufe'de dünyaya gelmiş olan Kindi, felsefe ile din arasında bir çelişme olamayacağı kabulü ile yola çıkmıştır. …
  2. FARABİ VE METODOLOJİSİ …
  3. İBN SİNA VE METODOLOJİSİ

Tabiat ilmi nedir?

Tabiiyyûn, ya da tabiat felsefesi, İslam felsefesi içerisinde natüralizm akımına verilen addır. Her şeyi doğa içinde gören bir anlayışa sahiptir. … Bu felsefeye göre Allah, zaman, mekan ve nefs tabiatın dışında değil, içindedir.

Tabiiyyat ne demek?

(ﻃﺒﻴﻌﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ṭabі'і > ṭabі'iyye “tabiatla ilgili”den çoğul eki -āt ile ṭabі'iyyāt) Konusu tabiatın nesneleri ve bu nesneler arasındaki ilişkiler ve olaylar olan, tabiatla ilgili ilimler, tabiat bilimleri: Tabiiyat laboratuvarlarında ispirto dolu cam kavanozlar… (Ahmet Hâşim).

Işrakıyyun nedir?

İşrâkıyye terimi, İslâm düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yürütmeyi (istidlâl) temel alan rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye (keşf, zevk, hads) dayanan teosofik düşünce sisteminin adıdır. İşrâkıyyûn da bu düşünceyi izleyenlerin oluşturduğu akımı ifade etmektedir.

Islam felsefesinin en büyük filozofu kimdir?

Farabi İslam dünyasının ilk filozofu, ilk ansiklopedi yazarıydı. Ortaçağ İslam felsefesinin kurucusuydu. Arapça'ya felsefe dili olma özelliğini kazandıran bilgindi.