Muharrem orucu nedir kısa

Nis 13, 2022 Toprak

Muharrem Orucu Hakkında Bilgiler. Peygamber Efendimiz'e göre; Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirtilmiştir. Ashabına aşure gününde 1 gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye eder. Ramazan orucunu tutmak farzken; muharrem orucu tutmak sünnettir.

Muharrem orucu nedir kısaca 5 sınıf?

Peygamber Efendimiz tuttuğu için sünnet olan bir oruçtur. Muharrem ayı orucu Allah'ın ayı olarak nitelendirilen Ramazan'daki Oruçtan sonra en faziletli oruç tutulur. 10. Günü aşure günü olarak belirlenen Muharrem orucunu Müslümanlar tarafından 9. 10. Ve 11 günü oruç tutulması daha iyi kabul edilir.

Muharrem orucu kimin anısına tutulur?

İşte peygamberlerin tuttukları bu orucun toplamı on iki yapmaktadır ki, Aleviler bundan dolayı 12 Muharrem'i tutmaktadır. (Üçer, Alevîlik, s. 320.) Diğer bir kabule göre ise bu oruç, matem orucudur, Hz. Hüseyin'le beraber ehlibeytin Kerbela'da şehit edilmelerinin anısına ve on iki imam adına tutulur.

Muharrem ayında oruç nedir?

Peygamber efendimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

Muharrem ayında neden oruç tutulur?

Özellikle 10 Muharrem 680 yılında Kerbela da Hz. Peygamberin torunu olan Hz. Hüseyin, ailesinin ve yakınlarının, o zamanın halifesi olan Muaviye'nin oğlu Yezit tarafından şehit edilmesiyle; bu orucun bir yas orucu haline gelmesine neden olmuştur.

Aşure günü nedir kısa bilgi?

Aşure Nedir? Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir.

Muharrem ayı ve Aşure orucu nedir?

Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9, 10 ve 11. günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır. Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur.

Muharrem ayı orucunda neden et yenmez?

Örneğin; kurban kesilmez, et yenmez, Kerbela Şehitleri'ne ölürken su verilmediği için asla su içilmez. Su yerine saf su olmayan sıvı gıdalar tüketilir. … Kerbela Şehitleri için tutulan 12 imamlar orucunun tutulduğu Muharrem ayı, bu sebeple Alevi vatandaşlarımız tarafından matem(yas) ayı olarak bilinir.