Osmanlı hanedanı neden yurt dışına çıkarılması

Nis 13, 2022 Toprak

Varlığı iki başlılık yaratan, Mustafa Kemal'in ilerde yapmayı düşündüğü inkılaplar karşısında bir engel olarak görülen halifelik kurumu kaldırılmış ve ertesi gün başta Halife olmak üzere 234 Osmanlı hanedanı üyesi yurt dışına çıkarılmıştır.

Osmanlı hanedan mensupları hangi olaydan sonra yurt dışına sürgün edilmiştir?

Cumhuriyetin kurulmasından sonra vatanlarını terk etmek zorunda kalan Osmanlı hanedanları sıklıkla gündeme gelen konular arasında. 3 Mart 1924 tarihli kanunun kabulünden sonra Abdülmecid Efendi 24 saat içinde ülkeden ihraç edildi.

Hangi gelişmeyle Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılması?

Bugün 3 Mart 2018. yani Hilafetin kaldırılışının 94. yılı. Son Osmanlı hükümdarı Sultan Vahideddin Han'ın yurt dışına “zorla” gönderilmesinden sonra T.B.M.M. … Osmanlı hanedanının tamamı bu 155 kişiydi. TBMM'nin, 3 Mart 1924'te kabul ettiği “431” sayılı kanun gereği apar topar beş parasız Türkiye dışına çıkartıldılar.

Hangi gelişmeyle aynı zamanda Osmanlı hanedanının yurt dışına sürgüne gönderilmesine karar verildi?

Siirt Mebusu Şeyh Saffet Efendi ve 53 arkadaşının verdiği önerge doğrultusunda kabul edilen 431 sayılı kanun ile halifelik sona erdirildi. Yine aynı kanun ile Osmanlı Hanedanına mensup kişiler vatandaşlıktan çıkarıldı ve yurt dışına sürgün edilmesine karar verildi.

Osmanlı hanedanının Türkiye memleketleri dışına çıkarılması yasası hangi yasa kapsamında?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin o gün kabul ettiği 431 sayılı kanunla Osmanlı Hanedanı'nın bütün mensuplarının Türkiye sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiş, memleketten ayrılmaları için hanedanın erkek mensuplarına 24 saat, kadınlara ise 10 gün tanınmıştı. Saraydaki koşuşturmanın sebebi, işte bu kanundu.

Hanedanı kim sürgün etti?

Osmanlı'da hilafeti kaldıran Mustafa Kemal, Osmanlı ailesinin mensuplarını da yurtdışına sürgüne gönderme kararı almıştı.

Halife Abdülmecid neden sürgün edildi?

Abdülmecid Osmanoğlu (II. Abdülmecid), son İslam Halifesi'ydi. 18 Kasım 1922'de, meclisteki oylamayla halife seçilmiş, hilafete son veren 431 numaralı kanunla da 3 Mart 1924 tarihinde görevi sona ermişti. … Bu nedenle Abdülmecid ve ailesi de diğer Osmanlı hanedanları gibi yurtdışına sürgüne gönderildi.

Abdülmecit nereye sürgün edildi?

Sürgün edilmesi Karar Abdülmecit Efendi'ye İstanbul Valisi Haydar Bey ve Polis Müdürü Saadettin Bey tarafından bildirildi. Abdülmecid ve ailesi halkın galeyana gelmemesi için ertesi sabah, saat 05.00'te gizlice Dolmabahçe Sarayı'ndan alınarak otomobil ile Çatalca'ya götürüldüler.