Parlayıcı ve yanıcı sıvı arasındaki fark nedir?

Oca 13, 2022 Dergi

Parlama noktaları 37,8 °C nin altında ve 37,8 °C deki buhar basınçları 276 kPa'yı aşmayan sı- vılar parlayıcı sıvılar olarak tanımlanırken, 37,8 °C ve daha üstünde olan sıvılar ise yanıcı sıvılar ola- rak ifade edilmektedir (NFPA 30, 2008).

Yanıcı ve parlayıcı sıvılar nelerdir?

Parlama noktası 37°C'nin altında ve buhar basıncı 3 kg/cm²'den az olan sıvılar parlayıcı sıvı olarak adlandırılır. Parlama derecesi 37°C veya daha yukarı olan sıvılar ise yanıcı sıvı olarak nitelendirilmektedir.

Hangisi parlayıcı sıvı özelliği gösterir?

Bilinen, “yanıcı parlayıcı ve patlayıcı” sıvıların başında petrol ürünleri gelir (benzin, benzol, mazot, tiner gibi).

Yanıcı sıvıların depolandığı dolaplar en az kaç dakika dayanıklı olmalıdır?

MADDE 118- (1) Yanıcı ve parlayıcı sıvıların depolandığı depo binaları en az 120 dakika yangına dayanıklı şekilde yapılır.

Hangi sıvılar yanar?

Sıvı yakıtlar: Benzin, gazyağı, alkoller, eter, ketonlar, aminler, benzen vs… Gaz yakıtlar: Asetilen, hidrojen, metan, etan, propan, butan… Oksijen miktarı da yanmayı etkileyen bir faktördür: Yeterli oksijen varsa tam yanma olur (alevli yanma). Oksijen yetersiz ise kısıtlı yanma olur (akkor yanma).

Yanıcı sıvılar nelerdir?

Tutuşma noktası 60.5 – 93 ºC arasında olan maddelere yanıcı sıvılar denir. Katran, fuel oil, motor yağları yanıcı sıvılardır. Tutuşma noktası 60.5 º C den aşağı olan maddeler ise alev alabilen sıvılardır. Örneğin benzin, benzol, toluol, etil asetat, butanon, gazyağı, motorin, butanol alev alabilen sıvılardır.