Tambur özelliği nedir?

Oca 13, 2022 Dergi

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır. … Charles Fonton ve Toderini), sapındaki perde bağları dolayısıyla Türk müziğinin ses sistemini gözle görülür biçimde yansıttığını yazdıkları tambur, günümüzde yalnızca Türkiye'de kullanılan belki de tek çalgıdır.

Tambur ların özellikleri nelerdir?

Tambur”un gövdesi, ahşap dilimlerin yan yana yapıştırılmasıyla elde edilen bir yarım küre biçiminde olup çapı 35 cm kadardır. Yaklaşık 104 cm olan sap, bir takoza gömülerek gövdeyle birleşir. Burguluk sapın uzantısıdır.

Tambur mızrapla çalınır mı?

Mızraplı tambura yapılan bolahenk akorttan daha dik olan mansur akortla çalınır.

Tambur kısmı nedir?

Klasik Türk Müziği'nin mızraplı ve telli çalgılarından biri olan tambur, ses açısından en fazla perdeye sahip olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. … Tamburun yarım daire biçimindeki teknelik bölümü meyve ağaçlarından ya da sert ağaçlardan; sap kısmı ıhlamur, gürgen ve kayın ağacından; ses tablası ladinden yapılır.

Yaylı Tambur hangi yöreye aittir?

Yayla çalınan uzun boyunlu çalgılara, Türkiye'de yaylı tanbur adı verilir. Elimizde bulunan çalgı, parşömenle tutturulmuş, tencere biçimli bir cümbüş gövdesine sahiptir. Çok uzun olan boyun kısmı bir sazdan alınmıştır. Kökeni Anadolu olan bu estrüman, 19. yüzyılda Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiştir.

Tambur kaç perde?

Tambur perdeleri Cemil Bey'in zamanında tambur 42 perdeliydi. Sonra Arel sistemi gereğince 48 perde bağlanmaya başlandı. Günümüzde ise transpozede kolaylık sağladığı iddiasıyla 65, hattâ daha fazla perdeli olabilmektedir.