Tasarrufun iptali davası zamanaşımı

Nis 14, 2022 Toprak

İptal davası hakkı, batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşer. Burada bahsi geçen süre zamanaşımı olmayıp hak düşürücü süre olduğundan hakim tarafından kendiliğinden göz önüne alınacak ve davalı (ya da davalılar) itirazı söz konusu olmasa da dava süresinde açılmamış ise usulden reddedilecektir.May 21, 2019

Tasarrufun iptali davası Geriye dönük kaç yıl?

Tasarrufun İptali Dava Açma Süresi İİK 278'de yer alan ve karşılıksız devirleri konu alan tasarrufların iptalinde dava açma süresi 2 yıldır. Bu süre; haciz tarihinden, haczedilecek mal bulunmaması dolayısıyla acze düşmeden veya iflasın açılmasından itibaren geriye doğru sayılan 2 yıllık süreyi ifade eder.

Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre ne zaman başlar?

Tasarrufun iptali davası 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmak zorundadır. Bu sürenin geçirilmesinden sonra artık dava açılamayacaktır. 5 yıllık süre iptale tabi tasarrufun yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Kanunun 278.

Tasarrufun iptali davası kaybedilirse ne olur?

Tasarrufun İptali Davası Kaybedilirse Mahkeme tarafından verilen karar sonucu, davanın kabulüne karar verilir ise davalı tasarrufun iptali davasını kaybetmiş olacaktır. … Diğer yandan tasarrufun iptali davasında, davanın reddi yönünde karar verilmiş olur ise davacının aleyhine bir hüküm kurulmuş olacaktır.

Tasarrufun iptali davası sonucunda ne olur?

Mahkeme tarafından tasarrufun iptali davasının kabul edilmesi halinde, dava konusu tasarrufun tümünün değil; takip konusu alacak miktarı ile sınırlı olarak (ya da takip konusu alacak ve eklentilerine -faiz, masraf gibi- yetecek oranda) iptaline karar verilmesi gerekir.

Icra takibi olmadan tasarrufun iptali davası açılabilir mi?

Borçlu hakkında başlatılmış icra takibinin bulunması ve kesinleşmiş olması gerekir. Ancak Yargıtay içtihatlarında kabul edildiği üzere; icra takibinin, tasarrufun iptali davasının açılma tarihinden sonra başlatılabilmesi de mümkündür.

Tasarrufun iptali davasında arabuluculuk zorunlu mu?

Takibin tarafları arasındaki ilişki bir ticari dava niteliği taşısa da, tasarrufun iptali davaları asliye hukuk mahkemesinde görülecek ve ticari niteliği olmayacaktır. Bu sebeple tasarrufun iptali davalarının TTK.nun 5/A maddesi kapsamında zorunlu arabuluculuk müessesesine tabi olması mümkün değildir.

Tasarrufun iptali davası kararının kesinleşmesi gerekir mi?

Tasarrufun iptali davası ile haciz veya iflas yolunda borçlunun alacaklıdan mal kaçırmasını önlemek amaçlanmaktadır. Tasarrufun iptali davası şahsi bir davadır. Alacaklı davayı kazanırsa mal borçlunun mülkiyetinden çıkmamış gibi takibe devam ederek alacağına kavuşabilir. İptal kararları kesinleşmeden icra edilebilir.