Tiroidler alındıktan sonra kilo alınır mı

Nis 14, 2022 Toprak

Ameliyat sonrası kilo alımı Tiroid bezleri tamamen alındığı zaman hastada kalıcı hipotiroidi gelişir. Bunu engellemek için dışarıdan sentetik tiroid hormonu verilir. Sentetik hormonlar ile tiroid hormon düzeyleri normal düzeye gelene kadar ve bu hormon düzeylerinin tam olarak dengeye oturana kadar kilo alımı olabilir.

Tiroid ameliyatı sonrası neler olur?

Ameliyattan sonra tiroid hormonu düzeyi normale geldiğinden iştah ve sindirim düzelir ve kilo almaya başlanır. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Ameliyatta tiroid bezine yakın komşuluk gösteren ve kalsiyum salgılayan paratiroid bezlerinin kanlanma bozukluğu ya da zarar görmesine bağlı kandaki kalsiyum seviyesi düşebilir.

Tiroid bezi alınırsa ne olur?

Tiroid ameliyatı sonrasında ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü gibi sorunlar nadir olarak yaşanabilir ve hemen tamamı geçici olan bu sorunlar kısa sürede düzelir. %1'den düşük oranda kalıcı olabilen bu sorunlar nedeni ile tiroid ameliyatından bir çok hasta çekinmektedir.

Hangi tiroid kilo aldırır?

Tiroid hastalarında kilo almada veya kilo vermede bozukluklar görülür. Tiroidin fazla miktarda hormon üretmesine ve salgılamasına "Hipertiroid" denir. Hipertiroidi olan hastalar; çok fazla yemek yedikleri ve iştahlarının çok açık olmasına rağmen kilo verdiklerinden bahsederler.

Tiroid ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı?

Ameliyat sonrası yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması yoktur. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılabilir. Genel anestezi sırasında soluk borusuna yerleştirilen tüp nedeni ile yutkunma sırasında boğazda hafif bir ağrı veya batma hissedilebilir. 1-2 günde kendiliğinden geçecektir.

Tiroid ameliyatı olan kişi ne yememeli?

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.

Tiroidleri Alınan nasıl beslenmeli?

Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Ayrıca en az 5 porsiyon olacak şekilde meyve ve sebze tüketerek lif alımını arttırın. Lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya ürünleri, şalgam, şeftali, ıspanak, çilek gibi guatrojenik besinler, iyot emilimini önleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.

Tiroid bezi alındıktan sonra tekrarlar mı?

Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.