Trombosit düşüklüğü hamilelik

Nis 14, 2022 Toprak

Hamilelikte en sık “gebelik ilişkili trombositopeni” olarak tanımlanan trombosit düşüklüğü görülebilir. Genelde hamileliğin 3-6. Ayında ortaya çıkar ve herhangi bir tedavi gerektirmeden hafif düzeylerde seyreder. Doğum için trombosit değerinin >50 bin/mm3, sezeryan için >50 bin/mm3 olması yeterlidir.Jul 23, 2020

Trombosit düşüklüğü gebeliğe engel mi?

Trombositopeni demek trombosit sayısının düşüklüğü demek. Özetle söylemek gerekirse hamilelik döneminde ilk başlarda normal olan trombosit sayısı hamilelik boyunca düşmeye devam ederse bu çok büyük çoğunlukla hiç bir soruna neden olmuyor ve doğumda da kanamaya neden olmuyor çoğunlukla.

Trombosit kaça düşerse tehlikeli?

Bir trombosit sayısı 10,000 ila 20.000'in altına düşerse, kendiliğinden kanama riski oluşur. Bazı insanlar çok fazla trombosit üretirler ve trombosit sayımları 500.000 ila 1 milyondan fazladır. Trombosit sayısı 10,000 ila 20.000'in altına düşerse, kendiliğinden kanama riski oluşur.

Trombosit düşüklüğü tehlikeli mi?

Trombosit sayısı düştükçe iç kanama riski artıyor. Kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, inme, felç gibi hastalıkların yaşanma riski yükseliyor. Bazı kişilerde nadiren beyin kanaması görülebiliyor. Bu beyin kanamaları ölümcül olabiliyor.

Hamilelikte trombositopeni nedir?

Trombositopeni, gebeliklerin %7-10'unda görülen, trombosit sayısının 150×109/L den az olmasıyla tanımlanan bir durumdur1. Bu durumun görülme sıklığı preeklamptik gebelerde 'e kadar yükselir2. Normal gebeliklerde trombosit miktarı düşse de, seviye normal sınırlar içerisinde kalmaya devam etmektedir.

Trombosit düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Trombosit düşüklüğünde hangi belirtiler görülür?

  • Vücudun özellikle kol ve bacakların temas bölgelerinde kırmızı, mor veya kahverengi renklerde morluklar (purpura)
  • Küçük kırmızı veya mor renkli noktalardan oluşan renk değişiklikleri (peteşi)
  • Tekrarlayan burun kanamaları
  • Diş eti kanamaları

Gebelikte PLT düşüklüğü nasıl yükseltilir?

  1. Ispanak. Ispanak, kale bitkisi, çemen otu gibi yeşil yapraklı sebzeler K vitamini açısından zengindirler. …
  2. Nar. Nar trombosit sayısını artırmaya yardımcı olan en etkili meyvelerdendir. …
  3. Pancar. Pancar yemek de trombosit sayısını arttıran etkili yöntemlerdendir. …
  4. Susam yağı …
  5. Balkabağı …
  6. Buğday çimi.

Trombosit eksikliği nelere sebep olur?

Radyasyon altında kalmak ve zehirli maddelere maruz kalma durumlarında trombosit üretimi azalır. Uzun süreli ve fazla miktarda alkol tüketimi trombosit miktarında azalmaya yol açar. Kan kanseri türleri, kemik iliğinin işlevinde sıkıntı yarattığından ötürü trombosit üretimi de sekteye uğratır.