Trüf mantarı yetiştirmek için ne yapmalı?

Oca 13, 2022 Dergi

Trüf mantarı tohumu üretimin yapılacağı bölgede bulunan meşe ağaçlarından toplanan tohumlara aşılanarak ekimi yapılmaktadır. Aşılanma sonrası tohumların sterilize edilmiş bir ortamda çimlenmesi beklenir. Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir.

Trüf mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine – özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine – yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.

Trüf mantarı kaç yılda yetişir?

Ülkemiz toprakları, farklı iklim kuşaklarında bulunmasından dolayı 12 ay boyunca trüf pazarına ürün arz etmesi mümkündür. Ayrıca ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir.

Trüf mantarı kaç gün dayanır?

Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Saklama ortamında kokudan etkilenen yoğurt, süt, kesilmiş karpuz gibi gıdalarınızı trüf mantarı ile aynı dolapta tutmayınız çünkü kokusu bu gıdalara geçer.

Beyaz trüf mantarı Türkiye’de nerede yetişir?

Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır.

Trüf mantarı tohumu nasıl ekilir?

Trüf Mantarı Tohumu Nasıl Ekilir? Trüf mantarı tohumu üretimin yapılacağı bölgede bulunan meşe ağaçlarından toplanan tohumlara aşılanarak ekimi yapılmaktadır. Aşılanma sonrası tohumların sterilize edilmiş bir ortamda çimlenmesi beklenir. Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir.