Velayet davasında çocuğun dinlenmesi

Nis 15, 2022 Toprak

VELAYET DAVASINDA ÇOCUK DİNLENİR Mİ? Açılan velayet davalarında veya boşanma davasında verilecek velayet kararı için müşterek çocuklar 8 yaşından itibaren yaşıyla uygun olarak da hareket ediyor ise dinlenebilir.Jan 26, 2021

Velayet için çocuğun yaşı kaç olmalı?

0-3 yaş aralığında olduğu gibi 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların da anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu kabul edilmektedir. 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların velayetinin babaya verilmesi için herhangi bir neden olması gerekmektedir.

Velayet davasında çocuğa ne sorulur?

Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti. Kararla birlikte; mahkemeler velayet davalarında karar vermeden önce çocuğa "Anneni mi, babanı mı istiyorsun" sorusunu yöneltecek.

Velayeti annede olan çocuğu baba ne kadar görebilir?

Bu konuda tarafların anlaşmaları gereklidir. Örneğin velayeti almayan baba ile çocuk her hafta sonu 1 gün, hafta içi 1 gün, yaz tatilinde 1 ay, bayramlarda 2 gün, yarı yıl tatilinde bir hafta, babalar gününde, hafta sonu yatılı kalarak, vb çocukla görüşebilir.

Boşanma davasında pedagog çocuğa ne sorar?

Ayrıca 8 yaşından küçük çocuklar mahkemede dinlenmese bile, mahkeme çocuğun pedagog tarafından dinlenmesini ve mahkemeye raporlanmasını isteyebilir. … Genel olarak pedagog çocuk ile yapacağı özel görüşmede, çocuğu anne ve babası ile olan ilişkisini, kendisine nasıl davranıldığını ve yaşam koşullarını soracaktır.

12 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?

Çocuğun velayetinin babaya geçme yaşı, maddi imkanların göz önünde bulundurulması şartıyla, 7-12 yaş aralığında babaya verilebilir. 0-3 ve 3-7 yaş aralığında, çocuğun anne şefkatine daha fazla ihtiyaç duyması sebebiyle, maddi imkanlar göz önüne alınmaksızın velayet anneye verilmektedir.

13 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?

Hakim çocuğun velayeti konusunda karar verirken her zaman çocuğun sağlığını ön planda tutmaktadır. Eğer çocuk annede bakılamayacak kadar kötü bir durum söz konusu ise, velayet babaya verilebilir. Anneni sağlık durumları çocuğa bakamayacak kadar kötü ise yine velayet babaya verilir.

Çalışmayan anneye çocuğun velayet verilir mi?

Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir. … Annenin çalışıyor olması bir gereklilik değildir.