Şehir değişikliği nedeniyle kıdem tazminatı

Nis 12, 2022 Toprak

İşçi başka şehre taşınırsa tazminat alabilir mi? İşçi, İş Kanunu'nda belirtildiği gibi haklı bir neden olası durumunda işten ayrılır ise kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Bunun dışında başka bir şehre taşınmak İş Kanunu'na göre işçinin iş sözleşmesini sona erdirmesine bir gerekçe sayılmaz.

Hangi durumlarda istifa edilirse tazminat alınır?

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi, haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, istifa etmiş dahi olsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır. … Buna karşın işveren tazminat ödemekten imtina ediyorsa, işçinin dava açma hakkı vardır.

İşten ayrilirken tazminat almak için ne yapmali?

İş Kanunu'na göre bir kişinin kıdem tazminatı alması için o iş yerinde en az 1 yıl çalışması şarttır. 1 yılı dolduran ve işveren tarafından iş akdi sonlandırılan çalışanlara kıdem tazminatı verilir. Kıdem tazminatı kişiyi koruma altına alır ve olası durumlar karşısında yaşanabilecek mağduriyeti önlemeye yarar.

Tasinan fabrika ihbari veriyor mu?

İşyerinin Taşınması Halinde İşçinin Hakları İşveren işçiyi bu konuda zorlayamaz. Eğer işçi yeni adresteki işyerine gitmek istemezse işveren ihbar süresine uymak veya ihbar tazminatını ödemek, işçi bir yıllık çalışma süresini doldurduysa kıdem tazminatını da ödemek şartıyla işçinin iş akdini feshedebilir.

Farklı şirkete geçirilen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Mevcut kanunlarda, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmayı engelleyecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle birden fazla iş yerinde çalışmanın bir sakıncası yok. Aynı işverenin, vergi numarası tek ve şubeleri olan şirketinde, şubesi değiştirilen çalışanlar için kıdem tazminatı ödenmesine gerek yok.

İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?

Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

Kaç yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.

İşçi Mahkemesi kazanilan dava nasil parayi tahsil edilir?

İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.